fredag 8 januari 2016

Första koftan klar!


Så blev då min första kofta klar, efter några veckors intensivt stickande. Det är betydligt snabbare än mina tidigare spedetröjor, som tog flera månader att bli klara pga tappat intresse någonstans där i mitten av stickningen. Mitt flow är minst sagt bra nu, möjligtvis beror det på att jag inte riktigt har energi till att göra så mycket annat.

Koftan är stickad utan mönster, men med ett par bilder som förlagor. Originalkoftan är stickad av Elin Kindberg och det är också ifrån hennes hemsida jag hämtat bilderna jag haft som inspiration. Ta gärna en titta där, Elin är en fantastiskt duktig väverska bland annat! I det här blogginlägget finns Elins kofta på bild.


Garnet jag använt är ett tvåtrådigt ullgarn från Yllet, på den tiden affären ännu fanns kvar. Jag har kollat på sortimentet idag och det verkar inte som att samma dimension finns kvar längre. Mitt garn går på 300 m/ hg och nuvarande Extra 2 ligger på 200 m /hg. Jag hade gott kunnat ha garnet dubbelt, det hade nog blivit snyggare, men jag var osäker på om det skulle räcka. Det har gått åt ungefär 2,5 hg totalt till koftan, men då är den ju ganska kort och vänster ärm är ju i stumplängd.


Jag gillar plagg som är ganska tjocka och stabbiga så att använda stickor nr 3 till resår och min favorit nr 3,5 till slätstickningen, var nog åt det lite för stora hållet. Den kunde gott ha varit lite stabbigare. Jag skyller på att när jag stickade provlappen på strumpstickorna så blev det stabbigare än det sen visade sig bli när jag hade rundstickor på själva plagget. En lärdom till framtiden, helt klart.


Det är första gången jag stickar raglan och jag körde helt enkelt på att ta in för raglansömmen på vartannat varv, ett tips jag hittade på den här sidan över hur man improviserar en kofta. Nu stickade jag inte uppifrån och ner, men det är ju bara att vända på det i huvudet så blir det rätt. I och med att jag stickade koftan öppen redan från början så blev intagningarna på alla räta varv. Jag fick ta in även på ärm och bakstycke och några maskor på framstyckena under tidens gång, vilka spreds ut där jag tyckte det var lämpligt. Detta berodde delvis på att koftan blev lite större över kroppen än jag tänkt, min beräkning vad gällde sticktätheten stämde ju inte, som nämnts ovan. Men jag litar alltid mer på min magkänsla än på siffror och uträkningar och därmed var det inte ett problem som inte kunde fixas till.

Jag skall även till nästa kofta maska av några fler maskor under ärmen, då det blev ganska trångt att komma runt ärmkullen de första varven. Och nästa gång skall jag absolut sticka koftan hel och sen klippa upp den. Jag är inget fan av att sticka aviga maskor och jag tror även att det kan ha varit det som gjorde koftan mindre stabbig, då jag i vanliga fall spänner tråden ganska hårt och det är svårare på aviga varv. Det här är en koftmodell jag absolut kommer sticka igen, fast i tjockare garn och ljusare färg så flätorna syns bättre.


3 kommentarer:

 1. Så grymt snygg, den klär dig verkligen perfekt! Och jag älskar dina gula byxor, så galet snygga.

  Tack för din kommentar på pinterest - det var så jag hittade hit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Maria! Tusen tack, nu blev jag riktigt glad! Vad roligt att du hittat hit, du är min största idol i bloggrymden och jag har fått så mycket inspiration från din blogg. Jag upplever att vi har många gemensamma intressen, vilket gör det extra trevligt att läsa vad du gör. Igår kom min första beställning på Plötulopi, som jag fått tips om från din blogg och jag gillar't redan. :)

   Radera
 2. Anita Olsson
  Mycket snygg kofta, min dotter har bett mig sticka en sådan, men klarar det inte utan ett mönster. Har försökt gå in på Elin Kindbergs hemsida, men kunde inte hita denna. Har du något tips att ge mig?
  MVH
  Anita
  anitamarianne@hotmail.com

  SvaraRadera